Novosti, Pas

Osteoartritis kod pasa

Osteoartritis, poznat kao i degenerativna bolest zglobova, jest sporo progresivan upalni sindrom. Obilježava ga degeneracija hrskavice, hipertrofija kosti, promjene na sinovijalnim membranama, bolnost te ukočenost zglobova. Stanice unutar oštećenih zglobova otpuštaju proupalne citokine koji pojačavaju i produljuju upalni proces.
Progresivne promjene koje nastaju jesu erozija hrskavice, fibroza zglobne čahure i preoblikovanje kosti.
Svaki pas može razviti osteoartritis,dok pri tome postoje čimbenici koji mogu uticati na razvoj bolesti:

Velike ili divovske pasmine, kao što su njemački ovčar, labrador retriver i zlatni retriver
Pretilost ili povećana tjelesna težina
Starost, posebno psi srednje dobi
Ponavljajući stres od aktivnosti (sportovi) kao što su agility, flyball ….
Ozljede poput prijeloma ili puknuća ligamenata
Infekcije koje utječu na zglobove
Nepravilna prehrana
Loša građa
Genetika
Ukoliko vaš pas ima neki od navedenih čimbenika rizika za razvoj osteoartritisa, važno je da redovito obavljate sistematske preglede kod vašeg veterinara. Veterinar će svojom stručnom pomoći osigurati zdravu tjelesnu kondiciju i formu vašeg psa, pobrinuti se za savjete o pravilnoj ishrani, te nerijetko primjetiti prve znakove osteoartritisa.
Dodaci prehrani često se koriste kao rani tretman i tijekom napredovanja osteoartritisa jer su sigurni za dugotrajnu upotrebu. Iz istog razloga, ovi suplementi mogu se davati preventivno psima za održavanje zdravlje zglobova, posebno ako se radi o psima s predispozicijama za razvoj osteoartritisa.
Artosalus tablete i Condrosalus tablete za zglobove naša su preporuka za zdrave zglobove vaših pasa.
Prirodni dodaci koje sadrže naši proizvod će ljubimcu uvelike olakšati simptome osteoartritisa. Glukozamin i kondroitin najbolji su izbor sastojaka koji se koriste za liječenje i ublažavanje problema sa zglobovima. Ovi sastojci sastavni su dio zglobne tekućine i hrskavice te djeluju na način da smanjuju upalu, potiču zacijeljivanje, smanjuju degenerativne promjene na zglobovima te smanjuju oštećenja hrskavice. Ovi proizvodi također sadrže i dugolančanu omega-3-kiselinu/ eikosapentenoična kiselina (EPA), koja ima glavnu ulogu u smanjenju proizvodnje upalnih medijatora.

Komentariši