Mačka

BRITANSKA KRATKODLAKA

Britanska kratkodlaka je punašna, kratkonoga maca sa velikom glavom, punim obrazima, i velikim okruglim očima. Ima pomalo „kiseo“ izraz lica. Krzno joj je kratko, kruto i veoma gusto. Što se tiče osobnosti ova maca je pomalo ozbiljna i zamišljena te ove mace preferiraju samoću i sporiji tempo života. Ako tražite macu blage naravi, ponosnu i ne pretjerano zahtjevnu onda je ovo ljubimac za vas. Ova maca možda nije pretjerano aktivna ali je izrazito inteligentna i često se koristila u svrhe snimanja filmova, tv-u te pozorišnim nastupima.

Britanska kratkodlaka je priznata od strane CFA (Cat Fancier Association), najveće asocijacije za mačke na svijetu i jedna je od najpopularnijih čistokrvnih domaćih vrsta. Među prvim je vrstama za koje su ustanovljeni stanadardi vrste i predstavnici ove vrste se već se davne 1870. godine pojavljuju na izložbama za mačke. Dobar je izbor za osobe sa mirnijim načinom života jer je to mačka koja ne zahtjeva puno pažnje. Zbog svog mirnog i ležernog načina života ove mačke su sklone debljanju, tako da se mora obratiti pažnja na ishranu. Ova maca se dosta linja te je potrebno svakodnevno češljanje. Ovo su izdržljive mačke srednjeg rasta koje nemaju većih medicinskih problema osim možda tendencije da razviju probleme sa mokraćnim kanalima. Od svih vrsta mačaka ova vrsta će vam najmanje zamjeriti ako je ostavite na par sati samu, tako da ova maca je odličan izbor za osobe koje dugo rade.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

OBLIK GLAVE: Glava bi trebalo da je velika, široka i dobro popunjena sa punašnim obrazima. Ima prelijepe okrugle oči koje mogu biti raznih boja.
TIJELO I REP: Tijelo može biti srednjeg rasta ili veće, ali ne puno veće nego što je visoko. Široka prsa sa širokim kukovima sa suženim središtem tijela što daje dojam da je mačka šira nego što jeste kada se gleda iznad. Stražnjica je veoma mišićava i pomalo pognuta. Vrat bi trebao biti kratak i nabijen poput bull-dog-a, posebno izraženo kod mužjaka. Noge su srednje dužine sa jakim kostima i razvijenim mišićima te okruglim šapama. Rep je srednje dužine te kada je mačka opuštena nosi ga u razini leđa.
KRZNO: Krzno bi trebalo biti kratko i gusto. Paleta boja je raznovrsna međutim, na izložbama neke boje se preferiraju više od drugih.
OPŠTI IZGLED: Ovo bi trebala biti mačka srednjeg do većeg rasta sa jakim karakterom. Kosti i mišići bi trebali biti veoma snažni, široki i visokog kvaliteta. Nabijena, ali ne debela. Sve u svemu ovo su ugodne i inteligentne mačke koje odgovaraju skoro svakom tipu vlasnika.

Komentariši