Mačka

Moj novi mačić

Novi mačić u kući

Mačke su društvena i jako pametna bića koja vole prisustvo i pažnju ljudi, a igra je jako važna za njenu socijalizaciju i to počevšiod prvog dana Vašeg zajedničkog života. Mada su ljupke i nježne, mačke su samostalne i mogu se prilagoditi skoro svakom stilu života. Pustite Vašeg novog mačića da istraži novi životni prostor, novo mjesto za spavanje, wc s pijeskom, ali ga cijelo vrijeme pratite. Neophodno je da se svakodnevno igrate sa svojom macom jer sama igra kod mace sprečava frustracije, destruktivnost, agresivnost.

– Vježbanje odlaska na WC

Mačke su vrlo čiste životinje, ali novom mačiću morate pokazati kakvo se ponašanje od njega očekuje. Wc s pijeskom za mačke postavite na lako dostupno mjesto, koje nije blizu zdjelica s hranom, te ga redovno čistite sa lopaticom za čišćenje posude.
Nakon obroka i nakon spavanja mačića odnesite do wc-a i pričekajte da obavi nuždu.

– Ishrana

Mace su po prirodi mesojedi i veliki gurmani. Mačićima je potrebno davati više obroka dnevno. Saznajte što je Vaš mačić jeo prije dolaska u novi dom i nastojte ga time hraniti još dan-dva. Kako bi našoj maci obezbijedili pravilnu ishranu moramo voditi računa o njenoj starosti i njenim navikama, a danas postoji široka paleta proizvoda prilagođenih potrebama svake mačke. Naša preporuka je ishrana suhom granuliranom hranom koja je kompletna i predstavljaju idealan spoj proteina, masnih kiselina, vitamina i minerala neophodnih za zdravlje Vaše mačke. U našim prodavnicama možete naći Orijen hranu za mačiće, Acana, Royal Canin, Pro plan, Lara hranu za mačke. Svježa voda mačiću mora biti stalno dostupna.

Mačići vole i poslastice, samo pripazite da njihovo doziranje ograničite prema uputama na pakiranju.

Nabavite zdjelicu za hranu i vodu te ih redovito čistite.

– Kupanje

Mace se generalno plaše vode i nisu veliki ljubitelji kupanja i zato ih treba od najranijih dana polako privikavati. Polahko pokvasite macu a temperatura vode treba da bude što približnija temperaturi tijela i to oko 39 stepeni. Šampon rastvorite u pola litre vode i nanesite pazeći da šampon ne uđe u oči. Masirajte je par minuta a zatim dobro isperite. Poslije kupanja macu uvijte u peškir i dobro osušite. Ukoliko mačića od malena naviknete na ovu aktivnost, rado će na nju pristajati. U Svijetu ljubimaca možete kupiti posebne šampone za mačiće, kao i šampone za suho pranje.

– Četkanje

Četkanje bi tebalo biti svakodnevni vaš ritual i to specijalnim češljem, četkom ili rukavicom. Četkanje počinje od glave i vrata niz dlaku cijelog tijela završno sa nogama i tijelom. Zatim macu četkate uz dlaku sa posebnom pažnjom na dio unutrašnje strane nogu i ispod ušiju, a nakon toga ponovo četkati niz dlaku.

– Skračivanje noktiju
Za svaku preporuku je macu naučiti na skraćivanje samih vrhova kandžica što je ranije moguće i pritom koristiti makaze specijalne namjene. Ukoliko smatrate da je to neizvodljivo uvijek postoji opcija tzv. grebalica na kojoj će maca oštriti svoje kandžice.

Komentariši