Ptica

Zebe

Zebe spadaju u egzote, a to je posebna grupa ptica koja ne živi na tlu našeg kontinenta, nego uglavnom u Africi, Australiji i Južnoj Americi. Drže se prvenstveno radi izgleda, boje i veoma živahnog ponašanja. Najprijatnije se osjećaju kada su u paru ili većim grupama. Mužjaci su za razliku od ženki izvrsni pjevači. Životni vijek zeba kreće se u rasponu od 5 do 15 godina.

Smještaj

Životni prostor za zebe treba da bude što veći. To su ptice koje puno vole da lete. Zbog toga njihov kavez treba da bude veličine minimum 60x40x40cm. Treba paziti i da rešetke kaveza ne budu preširoke. U kavez je potrebno dodati hranilicu, pojilicu i prečke, a odlični dodatci su ljuljačka i kadica za kupanje. Zebicama je potrebno obezbijediti dva tipa gnijezda, jedno za odmaranje, a drugo za ležanje na jajima. Kavez je potrebno staviti na mirno mjesto koje je zaštićeno od propuha. Zdrave zebice odlično podnose temperaturu od 5 do 30 stepeni celzijusovih.

Ishrana

Zebe se svakodnevno hrane zrnastom hranom. Ishranu je neophodno dopuniti sa voćem i povrćem. Od povrća zebama treba ponuditi salatu, špinat, kupus, radić, mrkvu, krastavac, a od voća rado jedu jabuku. Voće i povrće prije upotrebe treba dobro oprati i posušiti. Pticama se vitamini mogu ponuditi u vodi za piće u kapima, a kao izvor minerala služi sipina kost, kao i mineralni kamen.
U našoj trgovini SVIJET LJUBIMACA može se nabaviti kompletna hrana za ishranu egzota u obliku mješavine sjemenki, kao i vitaminsko mineralni preparati.

Održavanje higijene kaveza

Za pranje kaveza ne smije se koristiti deterdžent, nego vruća voda ili sredstvo namjenjeno za dezinfekciju kaveza. Na dno kaveza najbolje je staviti svjež pjesak koji upija nečistoće ili staviti papir. Svakodnevno treba sa dna kaveza ukloniti hrpice izmeta, te ostatke voća i povrća. Pijesak ili papir se mijenjaju po potrebi. Hranilice i pojilice je potrebno svaki dan oprati vrućom vodom i u njih staviti svježu hranu i vodu. Ptice se hrane ujutro i uveče. Kada je vruće vodu treba mjenjati 2 do 3 puta dnevno. Svake sedmice potrebno je ladicu sa pjeskom oprati vrućom vodom i posušiti. Te isto uraditi i sa igračkama i ostalom opremom u kavezu. Jedamput mjesečno preporučljivo je oprati i metalni dio kaveza vrućom vodom i posušiti.

Razmnožavanje

Zebe spolno sazrijevaju sa 4 mjeseca starosti.Da bi mužjak i ženka bili zreli roditelji pare se sa 9 mjeseci starosti. Ženke polažu u prosjeku 5 do 8 jaja iz kojih se za 14 dana izlegu mali ptići. I mužjak i ženka naizmjenično sjede na jajima i oboje hrane mladunce. Ptići počinju samostalno jesti sa 21 do 28 dana starosti. Odraslim zebama treba prije početka polaganja jaja pojačati ishranu uz dodatak minerala, vitamina, te tvrdo kuhanih jaja. Kavez se stavlja na neko mirno mjesto i u njega se postavlj gnijezdo sa jednim otvorom dimenzija 10x10x10cm. Na dno kaveza potrebno je postaviti grančice i sijeno, kako bi ptice napravile ležište u gnijezdu.
Mužjak se od ženke razlikuje po bijelim tačkicama na smeđem perju ispod krila i crvenim obrazima.

Zdravlje

Australska zebica je zdrava kada:
– oči nisu suzne i širom su otvorene
– perje je čisto i uredno
– nema promjene u boji i konzistenciji izmeta
– ima čiste i suhe nosnice
– kandže nisu predugačke
– nema vidljivih oteklina niti povreda
– živahna je i ima dobar apetit

Komentariši