Ptica

Aleksandar

Mali i veliki aleksandar po svojim potrebama su veoma slične ptice. Obje vrste su privržene svojim vlasnicima i idealni su kućni ljubimci. Mogu da dožive starost i do 40 godina, pod uslovom da imaju dovoljno prostran kavez, pravilnu njegu i ishranu, a veliku ulogu igra i genetska predispozicija. Što se oponašanja govora tiče u stanju su da reprodukuju do 200 riječi, uz intenzivno učenje i pravilan pristup. Porijeklo malog aleksandra je iz sjeverozapadne Afrike, a veliki aleksandar potiče iz sjeverozapadne Azije. Ime su dobili po Aleksandru Velikom koji ih je iz Azije nastanio u Evropu.

Smještaj

Kavez za aleksandra mora biti napravljen od čvrstog materijala, a njegova minimalna dimenzija bi trebala da bude 60x45x90cm. U našoj trgovini možete naći kaveze italijanske firme IMAC. U kavez treba postaviti hranilicu, pojilicu, prečke, grane za penjanje, kućicu, kao i igračke. Aleksandri vole da vježbaju kljun pa hranilice i pojilice treba čvrsto postaviti, a i prečke trebaju biti od čvrstog drveta. Ovi papagaji vole da se kupaju i da se prskaju sa vodom.

Ishrana

Aleksandri se hrane mješavinom sjemenki koja je namjenjena za velike papagaje. Ishranu obavezno treba dopunjavati voćem i povrćem. Od voća treba im ponuditi jabuke, šljive, orahe, grožđe, banane, a od povrća radić, špinat, krastavac sa korom, neljutu papriku, peršin, mrkvu. u ishrani treba izbjegavati salatu, kupus i kruške. Mladim pticama treba davati mješavinu tvrdo kuhanih jaja, mljevenog keksa i plavog nemljevenog maka. Papagajima se u vodu za piće mogu dodavati multivitaminski preparati.
U našoj trgovini SVIJET LJUBIMACA može se nabaviti mješavina sjemenki za ishranu velikih papagaja od proizvođača Vitapol.

Održavanje higijene kaveza

Za pranje kaveza ne smije se koristiti deterdžent, nego vruća voda ili sredstvo namjenjeno za dezinfekciju kaveza koje se može nabaviti u našoj trgovini SVIJET LJUBIMACA. Na dno kaveza najbolje je staviti svjež pjesak koji upija nečistoće ili staviti papir. Svakodnevno treba sa dna kaveza ukloniti hrpice izmeta, te ostatke voća i povrća. Pijesak ili papir se mijenjaju po potrebi. Hranilice i pojilice je potrebno svaki dan oprati vrućom vodom i u njih staviti svježu hranu i vodu. Ptice se hrane ujutro i uveče. Kada je vruće vodu treba mjenjati 2 do 3 puta dnevno. Svake sedmice potrebno je ladicu sa pjeskom oprati vrućom vodom i posušiti. Te isto uraditi i sa igračkama i ostalom opremom u kavezu. Jedan put mjesečno preporučljivo je oprati i metalni dio kaveza vrućom vodom i posušiti.

Razmnožavanje

Ženke se razlikuju od mužjaka po svjetlijoj boji i kraćem repu. A najkarakterističniji znak prepoznavanja je taj što ženke nemaju okovratnik, a mužijaci imaju. Okovratnik se jasno formira sa 1,5 godina starosti.

Zdravlje

Aleksandar je zdrav kada:
– Oči nisu suzne i širom su otvorene
– Perje je cisto i uredno
– Nema promjene u boji i konzistenciji izmeta
– Ima čiste i suhe nosnice
– Kandže nisu predugacke
– Nema vidljivih oteklina niti povreda
– Živahna je i ima dobar apetit

Komentariši