Ptica

Rozenkolis

Rozenkolis spada u male papige, koje potiču iz Afrike. Nazivaju se još i ptice ljubavi. To je kratkorepi papagaj veličine oko 15 cm sa intezivno zelenim leđima, svjetlijim zelenkasto – žutm grudima, crvenog čela i podbradka, plavog kratkog repa, gdje se na svakom pojedinačnom peru uočava crvena oznaka, kratkih ali jakih nogu, svetlijeg kljuna, koji je u odnosu na veličinu ptice izrazito snažan i veliki. Životni vijek rozenkolisa je 15-20 godina.

Smještaj

Ove ptice vole da imaju puno prostora i zbog toga kavez mora biti što većih dimenzija (min. 45 x 55 x 45 cm). Osim hranilice i pojilice, u kavezu se treba nalaziti i nekoliko prečki ili grana (od voćki). I igračke su važan element u životu ovih papagaja – zvončići, ljuljačke, grančice i ostale igračke napravljene od prirodnih materijala. Takođe, svakodnevno Vašu pticu puštajte da slobodno leti. Rozenkolisi vole da žive u paru. Mužjaku i ženki potrebno je postaviti kućicu za spavanje i kućicu za nesenje jaja.

Ishrana

Rozenkolisi jedu gotovu mješavinu sjemenki za papigice, kao i sezonsko voće i povrće. Posebono vole jabuke i banane, a od povrća mrkvu, špinat, kupus i kelj. Možete im ponuditi i neljušteni kikiriki, lješnjake, orahe. U hranu im možete dodavati vitamine, a ponudite im sipinu kost, bar u klasu, minerale u kamenu ili pijesku. U našoj trgovini SVIJET LJUBIMACA od hrane možete nabaviti mješavinu sjemenki od proizvođača Vitapol, kao i Vitapol sticks poslastice za srednje papige sa medom, voćem i jajima.

– Održavanje higijene kaveza

Za pranje kaveza ne smije se koristiti deterdžent, nego vruća voda ili sredstvo namjenjeno za dezinfekciju kaveza. Na dno kaveza najbolje je staviti svjež pjesak koji upija nečistoće ili staviti papir. Svakodnevno treba sa dna kaveza ukloniti hrpice izmeta, te ostatke voća i povrća. Pijesak ili papir se mijenjaju po potrebi. Hranilice i pojilice je potrebno svaki dan oprati vrućom vodom i u njih staviti svježu hranu i vodu. Ptice se hrane ujutro i uveče. Kada je vruće vodu treba mjnjati 2 do 3 puta dnevno. Svake sedmice potrebno je ladicu sa pjeskom oprati vrućom vodom i posušiti. Te isto uraditi i sa igračkama i ostalom opremom u kavezu. Jedanput mjesečno preporučljivo je oprati i metalni dio kaveza vrućom vodom i posušiti.

Razmnožavanje

Spol Rozenkolisa određuje se na osnovu razmaka karličnih kostiju. Ukoliko imate mužjaka i ženku, postavite im kućicu za spavanje i kućicu za gniježđenje. Oni su spolno zreli sa osam mjeseci, ali najbolje ih je pariti u starosti od 12-15 mjeseci. Dražesne papigice izlegu od 3-8 jaja. Inkubacija traje 22-25 dana. Često će se mužjak pridružiti ženki u gnijezdu. Mladunci će početi napuštati gnijezdo za 38-50 dana i za 2 sedmice nakon toga biti će samostalni.

Zdravlje

Rozenkolis papigice su zdrave kada :
– Oči nisu suzne i širom su otvorene
– Perje je čisto i uredno
– Nema promjene u boji i konzistenciji izmeta
– Ima suhe i čiste nosnice
– Kandže nisu predugačke
– Nema vidljivih povreda i oteklina
– Živahna je i ima dobar apetit

Komentariši