Ptica

Kanarinac

Pored papagaja kanarinci su najzastupljenije ptice koje se drže u našim kućama. Zbog velike zastupljenosti uzgajivači su napravili veliki niz rasličitih mutacija. Naši kanarinci su potomci ptica iz divljine koje i dan danas lete slobodno. Jedan od glavnih razloga držanja kanarinaca je njihova prelijepa pjesma. Mnogi plemići na dvorovima su imali kanarince kao ljubimce baš zbog njihove prelijepe pjesme. Pošto potomci naših ljubimaca nisu bili atraktivnog izgleda, nizom ukrštanja je dobijen njihov sadašnji izgled. Kod nas se najviše drže kanarinci Slavujari, Malino itd. Prosječan vijek ovih ptica u uslovima koji su im potrebni je 10-12 godina.
Kanarinci se prilikom držanja odabiru po lijepoj pjesmi, prelijepim bojama ili zanimljivom izgledu. Mužjaci pjevaju ljepše nego ženke, a pjesma obično prestaje u vrijeme mitarenja. Porijeklo kanarinaca je sa Kanarskih otoka.

– Smještaj

Kanarincima je potrebno obezbijediti što veći životni prostor. Minimalne dimenzije kaveza bi trebale biti 40x60cm. U kavez je potrebno postaviti hranilicu, pojilicu i prečke, a mogu se staviti i grančice različite debljine, kako bi ptica jačala prste, te ljuljačka i ogledalce sa zvončićem. Kavez se ne smije držati na suncu, propuhu, u blizini klima uređaja, kao ni u kuhinjama gdje je veliko isparavanje. Kanarinci vole da se kupaju, pa im je 3 do 4 puta nedeljno potrebno ponuditi kupatilo za ptice sa mlakom vodom. Uveče je potrebno prekriti kavez kako bi kanarinac imao svoj mir. Kanarinci su jako društvene ptice i vole život u paru. U našoj
trgovini može se nabaviti sva oprema koja je potrebna za držanje kanarinaca.

– Ishrana

Ishrana kanarinaca treba da obezbijedi belančevine, ugljene hidrate, masti, vitamine i mineralne materije, koje su jako važne za zdravlje ptica, kao i uvijek dostupnu svežu vodu. Kao baza ishrane preporučuju se sljedeće mješavine sjemenki: sjeme uljane repice 40%, svijetlo sjeme 20%, ljušteni ovas 5%, muhar 10%, proso 15%, konopljino sjeme 10%. Uz ovo, najmanje 2 – 3 puta nedeljno kanarincima treba davati svježe voće i povrće. U slučajevima pada plodnosti, pada imuniteta, kao i prilikom mitarenja kanarincima možete dodavati vitaminsko-aminokiselinske preparate. Od voća kanarincu se može ponuditi kriška jabuke, a od povrća zelena salata, radić, kupus, mrkva, brokula i špinat. Voće i povrće treba dobro oprati i posušiti. Pticama je isto tko korisno ponuditi sipinu kost i mineralni kamen.
U našoj trgovini mogu se nabaviti kompletne mješavine sjemenki za ishranu kanarinaca od proizvođača Vitapol.

– Održavanje higijene kaveza

Za pranje kaveza ne smije se koristiti deterdžent, nego vruća voda ili sredstvo namjenjeno za dezinfekciju kaveza. Na dno kaveza najbolje je staviti svjež pjesak koji upija nečistoće ili staviti papir. Svakodnevno treba sa dna kaveza ukloniti hrpice izmeta, te ostatke voća i povrća. Pijesak ili papir se mijenjaju po potrebi. Hranilice i pojilice je potrebno svaki dan oprati vrućom vodom i u njih staviti svježu hranu i vodu. Ptice se hrane ujutro i uveče. Kada je vruće vodu treba mjenjati 2 do 3 puta dnevno. Svake sedmice potrebno je ladicu sa pjeskom oprati vrućom vodom i posušiti. Te isto uraditi i sa igračkama i ostalom opremom u kavezu. Jedanput mjesečno preporučljivo je oprati i metalni dio kaveza vrućom vodom i posušiti.

– Određivanje spola i razmnožavanje

Najbolje vrijeme za parenje kanarinaca je od novembra do početka ljeta. U tom periodu bi trebalo odabrati roditelje i obezbijediti određene uslove koji su neophodni za parenje i uspješno izvođenje mladih. Roditelji za parenje treba da su zdravi, ne premladi i ne prestari (8 mjeseci do 5 – 6 god.), kao i pravilno operjali. Dvije nedelje pred parenje daje im se jača hrana bogata bjelančevinama i vitaminima (uz mješavinu sjemenki potrebno je davati kuhano jaje ili neki od vitaminsko-aminokiselinskih preparata, a posebno se u smješi može povećati procenat konopljinog sjemena). Kavez koji je odabran za izvođenje mladih treba očistiti, dezinfikovati i postaviti gnijezdo, presvučeno mekanim materijalom (vuna). Na pod kaveza treba staviti krpice, kako bi ženka sama napravila gnijezdo. Poslije parenja, obično 5 – 6 dana, ženka snese 3 – 5 jaja, a zatim leži na jajima oko 13 dana. Mužjak može ostati, a može se i ukloniti iz kaveza poslije parenja. Kada se izlegu mladi, sprema im se posebna hrana koja se
sastoji od samljevenog kuhanog jajeta, keksa i griza, uz dodatak ribane mrkve, a ženki se na tu mješavinu dodaje svježe voće i
povrće. Krajem prve nedelje mladi počinju da dobijaju perje, a poslije 10 – 13 dana progledaju. Nakon 23 – 25 dana mladi se
sami hrane i mogu se odvojiti od roditelja. Ista ishrana im se zadržava do 60 dana.

Najbolji način za raspoznavanje mužjaka od ženke je njegova pjesma, kao i ponašanje za vrijeme pjevanja. Mužjak nadme voljku, kljun skoro sasvim zatvori, a perje na potiljku ponekad nakostreši. To je važno znati zato što i neke starije kanarinke pjevaju lijepo kao i mužjaci, ali im se voljka ne nadima i one ne izvode prave muzičke fraze. Osim toga, mužjak je i nešto veći, živahniji i bodriji od ženke, glava mu je veća, a noge duže. Grudni koš mu je takođe duži, a trbuh kraći. Po pravilu, na granici između grudnog dijela i trbuha, odnosno na stražnjem dijelu grudne kosti, kod mužjaka je trbuh vitkiji i uvučeniji u odnosu na ženku.

– Zdravlje

Ptica je dobrog zdravlja ako ima sjajno, čisto i uz tijelo priljubljeno perje, bistre oči, čist kljun i noge crvenkaste boje. Rožnata krljušt koja pokriva noge treba da je takođe čvrsto spojena, čista i sjajna. Zdrav kanarinac izgleda gordo i bodro, naročito mužjak koji gotovo stalno pjeva jasnim i zvonkim glasom.
Dobar pokazatelj zdravlja ptice je i izmet; kod zdravog kanarinca on ima oblik sitnih, cilindričnih štapića, sa bijelim pjegama na krajevima. Ukoliko je izmet mehak ili vodnjikav, to je siguran znak da nešto nije u redu sa zdravljem ptice.

Komentariši