Ptica

Nimfa

Nimfe su vrlo društvene i inteligentne ptice, te se uz puno ljubavi i truda mogu vrlo brzo pripitomiti na novu sredinu. Prirodno stanište im je Australija. Životni vijek im je 15 – 20 godina. Činjenica je da se mlađe ptice brže pripitomljavaju, ali i kod starijih ptica to može biti jednako uspješno ako imate dovoljno vremena i strpljenja za njih. Nimfe mogu naučiti izgovoriti po koju riječ, uz svakodnevne treninge ponavljanja riječi, a kada se na Vas priviknu vrlo rado će Vam dozvoliti maženje i češkanje. Prirodna boja nimfe je siva sa žutim licem i narančastim oznakama na obrazima. Nimfa je idealan kućni ljubimac za djecu stariju od 8 godina.

– Smještaj

Idealan kavez za nimfe je četvrtasti sa vodoravnim rešetkama, koje su smještene na dvije strane. Najčešće se koriste kavezi s metalnim ili plastificiranim rešetkama, te plastičnim dnom, koje se po potrebi možete izvlačiti zbog lakšeg čišćenjea. Kavez za jednu nimfu trebao bi biti najmanje 50 centimetara dužine i visine. Vrlo je bitno da je kavez prostran i udoban, kako bi se Vaša papigica ugodno osjećala. Nimfe provode oko 80% svoga vremena u kavezu. Ako Vaša ptičica boravi izvan kaveza veliki dio dana, u tom slučaju možete je smjestiti i u nešto manji kavez. U kavezu obavezno moraju biti smještene barem dvije prečke, a najidealnije su one od prirodnog drveta. Ako koristite takve prečke obratite pažnju da nisu tretirane hemikalijama, jer u protivnome pri grickanju može doći do intoksikacije organizma Vaše nimfe. Povremeno ih možete prati toplom vodom kako bi ih uvijek održavali čistima. Osim takvih prečki možete koristiti i plastične prečkice. Prečke mogu biti smještene na različitim stranama kaveza, a preporučljivo im je i mjenjati mjesto, jer tako vježbate inteligenciju Vaše nimfe.U kavezu moraju biti smještene posudice za hranu i vodu, a možete staviti i igračke, ljuljačke, ogledalo i sl. Dno možete prekriti specijalnim pijeskom. Povremeno možete staviti i pijesak s mineralima, ali u posebnu posudicu kako biste izbjegli onečišćenje izmetom. Takav pjesak osim što je izvor minerala, olakšava i potiče probavu u mišićnom želucu u kojem nema potrebnih enzima kao u žlijezdanom želucu. Kavez treba smjestiti u prozračnu prostoriju na sobnu temperaturu s dovoljno svijetla. Svakako izbjegavajte postavljanje kaveza direktno na sunčevo svijetlo ili na propuh.U našim trgovinama možete kupiti kaveze različitih modela i dimenzija, te komplentnu opremu za nimfe.

– Ishrana

Nimfama, kao i drugim pticama, svaki dan treba mijenjati hranu i vodu. Osim zrnaste hrane (sjemenke), pticama je potrebno davati voće i povrće. Od povrća se može davati: svježa brokula, lišće peršina, mrkva, celer, špinat, salata, zelje, kelj, blitva, kukuruz, tikvica, a od voća se može davati: jabuka, kruška, banana, marelica, naranča, šljiva, trešnja. U početku sve treba davati u malim količinama, da vidite kako će ptica reagirati na određenu hranu, što znači, ako od bilo koje namirnice dobije mekšu stolicu, tu joj namirnicu ne smijete više davati. Nimfa se još može hraniti sa posnim sirom, kuhanim krompirom, rižom i tijestom. Takva hrana se lako pokvari i zbog toga trebate paziti da ptici date količinu koju može pojesti u roku od 3 sata, jer najčešće nakon 3 sata dolazi do kvarenja te hrane. Jodiranu vodu i jodirane perle je korisno povremeno davati papigici kako bi se prevenirala bolest štitne žlijezde (gušavost). Također je dobro davati multivitaminske i mineralne dodatke koji mogu biti u tekućem obliku i u prahu.U našoj trgovini možete nabaviti brojne preparate od proizvođača Vitapol koji se koriste kod iritacije i ljuštenja kože, kod nadimanja, kod trovanja, prilikom mjenjanja perja, za jačanje organizma, kao i za stimulaciju pjeva ptica. Od hrane preporučujemo Vitapol superpremium hranu. To je kompletna hrana za nimfe u vidu mješavine izbalansiranih zrna ili mješavine zrna sa voćem, povrćem, orasima, vitaminima i mineralnim solima.Vitapol sticks je poslastica za srednje papige i tigrice sa medom, voćem i jajima.

– Održavanje higijne kaveza

Za pranje kaveza ne smije se koristiti deterdžent, nego vruća voda ili sredstvo namjenjeno za dezinfekciju kaveza. Na dno kaveza najbolje je staviti svjež pjesak koji upija nečistoće ili staviti papir. Svakodnevno treba sa dna kaveza ukloniti hrpice izmeta, te ostatke voća i povrća. Pijesak ili papir se mijenjaju po potrebi. Hranilice i pojilice je potrebno svaki dan oprati vrućom vodom i u njih staviti svježu hranu i vodu. Ptice se hrane ujutro i uveče. Kada je vruće vodu treba mjnjati 2 do 3 puta dnevno. Svake sedmice potrebno je ladicu sa pjeskom oprati vrućom vodom i posušiti. Te isto uraditi i sa igračkama i ostalom opremom u kavezu. Jedamput mjesečno preporučljivo je oprati i metalni dio kaveza vrućom vodom i posušiti.

– Parenje

Nimfe su spremne za parenje već sa 9 mjeseci, ali bilo bi dobro da prvo parenje ne dozvolite barem do 14 mjeseci starosti. Svojim nimfama postavite gnijezdo. 7 – 10 dana nakon parenja, ženka počinje nositi jaja (2-8). Oboje, mužjak i ženka, sjedit će na jajima. Nakon 18 – 21 dana izlegu se mladunci. Oba roditelja su vrlo brižna i brinu se o prehrani malih ptića. Obavezna je pojačana ishrana u pripremi za parenje i za vrijeme othrane malih ptića koja, podrazumijeva hranu bogatiju vitaminima i mineralima, ali i posebne mješavine mekane hrane.

– Zdravlje

Nimfa je zdrava kada:
– Oči nisu suzne i širom su otvorene
– Perje je čisto i uredno
– Nema promjene u boji i konzistenciji izmeta
– Ima čiste i suhe nosnice
– Kandže nisu predugačke
– Nema vidljivih oteklina niti povreda
– Živahna je i ima dobar apetit

Komentariši