Ptica

Tigrica

Tigrica je danas najpopularniji kućni ljubimac širom svijeta. Domovina tigrica je Australija, gdje žive u velikim jatima. Njena originalna boja je zelena, a dugogodišnjim uzgojem dobivene su puno interesantnije boje, kao što su plava, siva, žuta i bijela. Ukoliko se tigrici pokloni puno pažnje i strpljena, lako će se pripitomiti. Ona je idealan ljubimac za djecu iznad 8 godina. Tigrica može naučiti oponašati ljudski govor i razne druge zvukove, a to zavisi od Vaše upornosti i karaktera ptice.

SMJEŠTAJ
Tigrica voli prostrani kavez u kojem može raširiti krila. Unutar kaveza potrebno joj je staviti nekoliko prečki, merdevine, ogledalce, ljuljačku i sipinu kost. Kavez ne smije biti na propuhu, niti smije biti izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti. Tigrica bi trebala nekoliko sati dnevno letjeti van kaveza, ali kada dođe u novu sredinu važno je da prvih 15 dana ostane u kavezu, kako bi se prilagodila na Vas i novu sredinu. Za to vrijeme možete zadobiti njeno povjerenje dajući joj poslastice iz ruke. Ukoliko vaša tigrica ostaje sama više od 5 sati nabavite još jednu da joj pravi društvo. Tigrice su izuzetno socijalna bića i ako su usamljene mogu se i razboliti.

ISHRANA
Što se tiče ishrane tigrice su veoma zahvalne ptičice. Pored osnovne sjemenske smješe, svježe vode, sipine kosti, mineralnog kamena, vaša tigrica će uživati u ishrani voćem, povrćem, začinskim biljkama. Naravno, nešto će sa oduševljenjem jesti, a nešto samo probati, ali svakako treba znati da je raznovrsna i bogata ishrana veoma bitna za zdravlje i kvalitet života svake tigrice.

Komentariši