Glodari

Zec

Zečevi su vrlo privrženi kućni ljubimci. Pitomi su, dragi, veseli, inteligentni i vole društvo ljudi. Životni vijek im je oko 10 godina. Porijeklom su iz jugozapadne Europe (Pirenejski poluotok) i sjeverozapadne Afrike. Zečevi su vrlo društvena i zaigrana bića. Vole da se maze i bilo bi dobro da se od malih nogu što više drže u rukama ili u krilu. S njima se treba postupati nježno i s ljubavlju. Ne vole da ih podižete za uši ili kožu iza vrata, nego ih treba držati jednom rukom ispod donjeg dijela tijela, a drugom ispod prsa.

Uvijek moraju imati oslonac, jer se tako osjećaju sigurnije. Zečevi imaju ukorijenjen nagon za društvom. Odlično se slažu mužjak i ženka, a parovi istog spola se slažu samo ukoliko su kastrirani. U suprotnom znaju biti agresivni. Oni se dobro slaže sa svim drugim vrstama kućnih ljubimaca. Bilo bi svakako dobro da se upoznaju postepeno. Ukoliko zec nije kastriran, može doći do agresivnosti u suživotu sa zamorčićima.

Smještaj

Kavez s plastičnim dnom, smješten u kutu prostorije, je najprihvatljivije rješenje. Kavez se lako čisti i održava, a zec će ga brzo prihvatiti jer će mu tu biti hrana, voda i skrovište. Na dno kaveza je potrebno prostrijeti piljevinu ili stelju od usitnjene kukuruzovine. U kavez se treba stavit zdjelica za zrnatu hranu, a za vodu je dobro postaviti pojilicu, koja na kraju cjevčice ima metalnu kuglicu.

Zec potiskuje takvu kuglicu njuškom i voda isteče. Pojilica je dobro rješenje jer voda ne curi, ostaje čista, a možete u nju dodavati i vitaminske dodatke ili eventualno lijek kada je to potrebno. U nastambu možete smjestiti kućicu, igračke ili drvenu daščicu za penjanje. Veličina nastambe za patuljastog zeca zavisi o tome koliko često će biti pušten i slobodno se kretati. Kavez dimenzija 60×40 dovoljan je ako će u njemu životinja jesti i spavati. Zečevi uživaju u kretanju, istraživanju i igri, pa ih je važno što više puštati.

Ako to niste u mogućnosti, svakako potražite kavez većih dimenzija (barem 100×50). Kavez u prosjeku treba kompletno očistiti jednom sedmično (promijeniti stelju i obrisati stranice i dno kaveza). Potrebno je i 2-3 puta sedmično očistiti samo vlažna mjesta u kavezu. Neki vlasnici vlažne mrlje čiste svaki dan, dok drugi kompletno čiste kavez svakih 3 – 4 dana. Sve zavisi od broja i veličine životinja, njihovog urina i stolice, te mjesta gdje obavljaju nuždu, veličine kaveza i vrsti stelje. Zbog bogatog krzna zečevi teško podnose visoke temperature. Stoga kavez nemojte stavljati blizu radijatora ili direktno na sunčevo svijetlo, te na propuh. Ne preporučuje se postavljanje kaveza na povišena mjesta, jer se zečevi boje visine. Pripazite i na biljke ukoliko ih imate u stanu, jer neke vrste mogu biti otrovne za vašeg ljubimca (npr.difenbahija i oleander).

Ishrana

Najvažnije u ishrani zečeva je sijeno, kojega možete davati u neograničenim količinama. Zecu se dnevno treba davati i svježe povrće (mrkva, listovi brokule, kelj, blitva, djetelina, cvjetovi i listovi maslačka, peršin). Osim navedenog, zečevi jedu i gotovu mješavinu sjemenki. Vole i voće, ali ga treba davati u malim količinama (jabuke, kruške, banane, naranče, breskve, šljive). Bitno je da im je svježa voda uvijek dostupna.

Treba izbjegavati: karfijol, kupus, čokoladu, svježi kruh, špinat, rajčicu, krompir. Uvođenje novih namirnica u prehranu treba biti postepeno, naročito kod mlađih jedinki. Nije poželjno zečeve u ranijoj životnoj dobi hraniti sa svježim povrćem, jer postoji opasnost od probavnih tegoba, tj. smetnji koje mogu rezultirati pojavom proljeva i dehidratacije, što povlači za sobom obavezan odlazak kod veterinara, liječenje i sl. Radije pričekajte da Vaš zec napuni pet mjeseci starosti, te mu onda u prehranu možete uvoditi svježe povrće. Svježa hrana bi trebala biti ubrana s čistih površina, (izbjegavajte gradske parkove), oprana i osušena. Ukoliko je zec ne pojede u periodu od 1-2 sata, uklonite je iz nastambe.Vrlo je važno da zec unosi u organizam dovoljne količine vitamina C, a to se postiže svakodnevnim hranjenjem povrćem i voćem. U našoj trgovini postoje mješavine sjemenki obogaćene C vitaminom od proizvođača VITAPOL.

Razmnožavanje

Male pasmine zečeva spolno sazrijevaju nešto ranije (s oko 5 mjeseci), a mužjaci s oko 6 mjeseci. Veće pasmine sazrijevaju nešto kasnije ( 7 – 9 mjeseci ). Kod parenja se uvijek ženka dovodi kod mužjaka. Preporučljivo je uvijek pariti podjednako velike životinje ( ukoliko je mužjak krupan, mladunci će biti veliki i postoji velika šansa komplikacija prilikom poroda ). Ukoliko se radi o starijem zecu, koji do sada nije imao okot, za očekivati je veliku smrtnost u okotu (veću od 50% ). Zčevi mogu imati 4 – 6 legala godišnje, a sposobni su za razmnožavanje do svoje 6 godine starosti. Ne preporučuje se više od 1 – 2 legla godišnje, jer to iscrpljuje majku, a sama trudnoća ili gestacija traje oko 1 mjesec. Parenje je uvijek vezano kod svih životinja, pa tako i kod kućnih ljubimaca za proljeće i traje do jeseni. Ženka nosi mladunce 28 – 31 dan. U jednom okotu na svijet dođe do 8 mladunaca, a oni se rađaju goli i slijepi. Ženka doji oko 3 sedmice. Ženke i mužjake koje ne namjeravate pariti najbolje je kastrirati/sterilizirati.

Zdravlje

Zdrav zec ima suhu njuškicu, bistre oči, živahan je i puno se kreće. Zubi i nokti trebaju se povremeno rezati. Potrebno ih je redovno četkati kako bi se skinula suvišna dlaka (linjaju se svaka tri mjeseca ). Zdrav zec ima čisto i gusto krzno. Vrlo je bitno da zec ima uvijek grančice (jabuke ili lješnjaka) na koje će “trošiti” zube. U našoj trgovini se mogu nabaviti jestive kućice koje su korisne za trošenje zuba, kao i pribor za higijenu kože i dlake, kao što su losion za suho pranje, puder za suho pranje, češljevi, četke, makaze za nokte.

Odlike zdravlja zeca su :

– Čista i gusta dlaka
– Suh nosić
– Bistre oči
– Čvrsta i redovna stolica
– Živahno kretanje
– Zubići i nokti ne trebaju biti predugački

Komentariši