Pas

BULDOG

Ponosni se preci buldoga mogu pronaći u davnom molosu, borilačkom psu koji je ime dobio po starom grčkom plemenu Molosima. Kao što to njegovo ime govori, uzgajan je za borbu s bikovima. Po jednoj je priči ovaj „sport“ počeo u Engleskoj oko 1204. godine kad je lorda Stamforda od Lincolnshirea silno razonodio prizor dok su mesarovi psi mučili bika. Dosjetio se zabave te organizirao arenu u kojoj su se održavali turniri-borbe pasa sa bikovima, a mesar je morao žrtvovati jednog bika godišnje. Kasnije su borilišta organizovana diljem Engleske, tu su se psi borili i protiv drugih pasa. Kada je borba sa bikovima 1835. godine stavljena izvan zakona, zaprijetila je opasnost izumiranja buldoga kao vrste. Srećom, neki je gospodin Bill George nastavio uzgajati buldoge te se 1875. godine pojavio prvi specijalizirani klub za ovu pasminu, a kasnije su slijedili i drugi slični klubovi.

Narav i njega

Iako izgledaju opasno, buldozi su nježni, vrlo dragi psi. Obožavaju djecu i savršeni su kućni ljubimci. Jedina vrsta njege koja im je potrebna je svakodnevno češljanje tvrdom četkom te istrljavanje. Treba izbjegavati njihova naprezanja po toplom vremenu.

Glavne karakteriske

Veličine: težina: mužjaci 22,7-25 kg ženke 18- 22,7kg
Dlaka: kratka, glatka, gusta, odlične kvalitete
Boja: boje uniforme, crne glave ili njuške, crveni. Crvene pjege, dvobojne.
Druga obilježja: jaki kostur, oči nisko postavljene, uši malene i postavljene visoko na glavi, nabijena kosa ramena, rep je nisko i može biti ravan ili zakrivljen.

Komentariši