Pas

LABRADOR

Iako mnogi misle da potječe iz Engleske, labrador je tamo dospio s ribarima iz Newfoundlanda kojima su psi pomagali u ribolovu. Izgleda da je pasmini ime dao grof od Malmesburija. On je svog prvog labradora kupio od ribara 1870, godine. Nakon njega je bitnu ulogu u uzgoju ovih pasa imala grofica Howe, čiji su psi čak nekoliko puta uzastopce osvajali najveća priznanja na takmičenjima u Velikoj Britaniji.

Ranije su ovi psi bili samo crni. Danas su žuti psi popularniji, no ipak pogled na crnog labradora predstavlja pravi užitak. Ova je vrsta danas jedna od najpopularnijih među svim psima. Labrador je prvoklasni tragač, odličan plivač, idealno ujedinjuje ulogu kućnog ljubimca sa ulogom sportskog psa. Odličan je i za školovanje, postiže vrlo visoka mjesta na takmičenjima i dobar pas vodič za slijepe.

Narav i njega

Iako je kao štene povelik, brzo uči. Voli djecu, a zbog svoje naravi rijetko upada u nevolje. Može se držati u kući kao kućni ljubimac ili na otvorenom.

Klasa: lovački pas
Veličina: visina u grebenu: mužjaci 56-61 cm, ženke 54-59 cm. Težina mužjaci 27,2 -33,7 kg, ženke 25-33,7 kg
Dlaka: kratka, gusta, bez čuperaka, vodootporna poddlaka
Boja: potpuno crna, žuta ili tamno crvenosmeđa, nijanse se kreću od svijetle krem do lisičje crvene; dozvoljena je mala bijela mrlja na prsima.
Druga obilježja: glava je jaka s vrlo naglasenim stopom, oči su srednje veličine; uši nisu velike ili teške; prsa su lijepo oblikovana; ima specifičan vidrasti rep.

Komentariši