Pas

MALTEZER

Maltezer je pripadnik porodice bišona. Ovaj mali, bijeli pas je jedna od najstarijih evropskih vrsta. Na Malti postoji već stoljećima, a s malteškim je trgovcima stigao iz Kine i Filipina. Godine 25. grčki historičar Strabo izvještava da “postoji grad na Siciliji” zvan Melita odakle se izvoze lijepi psi zvani “Canis Malitei”, što ukazuje na mogućnost talijanskog porijekla ove vrste. Maltezer je bio omiljen u Engleskoj za vrijeme vladavine Tudora, a za vrijeme vladavine kraljice Elizabete I. (1558.-1603.) rani historičar kinologije dr. Johannes Caius piše: “Oni se nazivaju Meliti, s otoka Malte… oni su veoma maleni i uglavnom traženi radi zadovoljstva i zabave ženama, koje ih nose u rukama, prsima i u svojim krevetima…”

Maltezera su oslikali brojni poznati umjetnici: Goya, Rubens i Edwin Landseer. U Engleskoj je prvi put izložen 1864. godine, a pas imenom Leon izložen je u Americi 1877. godinepod imenom malteški lavlji pas.

Narav i njega

Maltezer je veseo, zdrav, dugovječan psič, koji je dobar sa djecom i umiljat. Dobro se prilagodi vježbi, ali nužno ga je svakodnevno češljati. Prilikom priprema psa za izložbu vlasnicima se preporučuje savjetovanje sa uzgajivačima.
Prosječna životna dob iznosi 9-11 godina, a u nekim slučajevima životna dob je dulja.

Klasa: patuljasti pas
Veličina: visina u grebenu ne prelazi 25,5 cm; težina 1,8 – 2,7 kg, ne prelazi 3,2 kg
Dlaka: duga, ravna, svilena
Boja: bijela; na ušima su dozvoljene sjenke boje limuna
Druga obilježja: lagano zaokružena, široka glava s dobro naglašenim stopom; njuška koja se lagano sužava; duge obrasle uši; ovalne oči; zbijeno tijelo; dug, lepezast rep, savijen preko leđa

Komentariši