Pas

Moje novo štene

Prije nego što dovedete štene u Vaš dom, pripremite sve što je za njega potrebno. Prvih nekoliko mjeseci života, Vašeg ljubimca, najvažniji su za postizanje kvalitetnog odnosa s novom porodicom. Tokom odgoja psa treba te biti uporni i dosljedni. Svaki vlasnik mora koristiti metodu treniranja, nagrade ili kazne. Kod nagrađivanja štenetu se daje poslastica, a kod kažnjavanja treba ga uhvatiti za kožni nabor na vratu i nježnije protresti. Psi su izuzetno inteligentne životinje i brzo će naučiti šta smiju, a šta ne smiju raditi.

Odabir imena

Odabrano ime psa treba da bude što kraće, kako bi ga štene lahko zapamtilo. Vrlo je važno da svi ukućani zovu psa istim imenom, da se pas ne bi zbunio.

Mjesto za spavanje

Psu je potrebno obezbijediti ležaj, koji se stavlja na mjesto koje ste Vi odredili za svog psa. To je obično korpa sa mekanim uloškom. Manjim psima možete kupiti zatvorenu korpu s manjim ulazom jer vecina pasa vole imati krov nad glavom. Korpa treba da bude odgovarajuće veličine da se pas može saviti u klupko i protegnuti. Uz korpu možete mu nabaviti i igračke, koje će ga zabaviti i pomoći mu kod rasta zuba. Najbolje je da koristite tri igračke: kost sa špicevima, gumena igračka sa pištećim zvukom i igračka građena od špage. Sve tri vrste igračaka su korisne za psa, posebno u periodu mijenjanja zuba od četvrtog do sedmog mjeseca starosti.

Vježbanje odlaska na wc

Kapi za navikavanje su odlično sredstvo za pomoć pri treningu. One privlače štene da vrši nuždu na jednom mjestu. Za siguran rezultat, pokažite štenetu mjesto gdje ste stavili sredstvo i uvijek ga tamo odvedite odmah ujutro, navečer prije spavanja, te iza svakog obroka. Ako samostalno ode na to mjesto i obavi nuždu, odmah ga nagradite poslasticom. Pelene za štenad posebno pomažu kod kućnog treninga. Miris pelena privući će štene da obavi nuždu baš na tom mjestu, umjesto na podu. Svakako ga nagradite prilikom korištenja pelena, što će ga ohrabriti na ponavljanje vršenja nužde na tom mjestu. U našoj trgovini mogu se nabaviti pelene i kapi za navikavanje od proizvođača CAMON, koje se obično koriste zajedno u kombinaciji.

Ishrana

Psu koji raste potrebno je gotovo dvostruko više hrane nego odraslom psu da bi se podmirile sve njegove potrebe. U zahtjevnoj fazi rasta štenetu je prijeko potreban kalcij i to u određenoj količini. Višak kalcija u organizmu, kao i manjak, ima negativne posljedice na pravilan razvoj. Kalcij je potreban za mineralizaciju koštanog sistema, a razvoj koštanog sistema traje tokom cijele prve godine života. Nakon odvikavanja od sisanja probavni sistem šteneta još nije potpuno razvijen i mogućnosti probave su ograničene. Štene je zbog toga osjetljivije nego odrasli pas. Problem je još veći ako pati od parazitskih invazija i ako je izložen stresu. Broj obroka prilagodite starosti šteneta. Do 6-tog mjeseca života hranite štene 3-4 puta dnevno, a zatim smanjite na 2 obroka dnevno. Hranite li psa premium ili superpremium hranom za pse (Hills, Eukanuba, Pro plan, Natural trainer, Royal Canin) nije potrebno dodavati vitamine i minerale u prehrani. Ovi programi prehrane potpuno zadovoljavaju sve potrebe pasa u rastu i razvoju, prateći posebnosti pasa različitih pasmina. Količina hrane preporučena je od svakog pojedinog proizvođača, te je uvijek deklarisana na originalnoj ambalaži.

Higijena zuba

Zdravi zubi su vrlo važan faktor za cjelokupno zdravstveno stanje Vašeg štenca. Nabavite specijalnu četkicu i pastu za pse. Nemojte upotrebljavati pastu koju Vi koristite, jer njena pjena kod štenca može uzrokovati napad panike, te iritaciju želuca ukoliko je proguta. Za zdrave zube posluzit ce vam i sprej za zube ili dentalne poslastice u obliku kostiju.

Kupanje

Štene se može okupati sa 2 mjeseca starosti. Ukoliko nije izrazito prljavo ili nema neprijatan miris kupanje možete odložiti do 4 mjeseca starosti. Štene treba kupati specijalnim šamponom za nježnu i osjetljivu kožu. Odličan šampon je šampon namjenjen za štence, koji ne isušuje kožu, pa se životinja može kupati i jednom sedmično ukoliko je to potrebno. Pas se kupa mlakom vodom, pri čemu treba voditi računa da voda ne uđe u ušni kanal. Prvo se pas nakvasi, a zatim se nanese neki od blagih šampona, nježno utrlja, a zatim temeljno ispere vodom. Nakon kupanja, psa treba posušiti peškirom i smjestiti na neko toplije mjesto dok se ne osuši. U našoj trgovini postoje različite vrste šampona, koje su prilagođene svim tipovima kože, kao što su šampon sa zelenom glinom, šampon za bijelu dlaku, šampon za crnu dlaku, biljni šampon, hipoalergijski šampon, šampon za štence, balzam. Za održavanje higijene korisni su i balzami za čišćenje očiju i ušiju.

Komentariši