Pas

FRANCUSKI BULDOG

Francuski je buldog, sa svojim ušima kao u šišmiša i zavijenim repom, bio ljubimac mnogih velikih povijesnih ličnosti: od kralja Edvarda VII. pa do francuske spisateljice Collete. To je potomak malog buldoga za kojeg se ne zna je li to engleski pas kojeg su u Francusku prenijeli nottinghamski izrađivači čipke u 19. st. ili je uvezen u Francusku iz Španije. Češće se smatra da je predak malog engleskog buldoga, iako je pronađena vrlo stara brončana ploča na kojoj pas jako sliči francuskom buldogu. Na ploči piše : „Dogue de Burgos, Espana 1625“. Klub francuskog buldoga osnovan je u Britaniji 1902. godine, a deset godina kasnije pasminu je priznao Britanski kinološki klub. Već u razdoblju do 1913. godine čak je sto predstavnika te vrste išlo na Westminstersku izložbu pasa u New Yorku.

NARAV I NJEGA

Ovo je popularna pasmina, vrlo dobra za natjecanje i odlična za pratnju. Buldog je dobrog karaktera, osjećajan i hrabar.
Uglavnom je dobar s djecom i ostalim ljubimcima. Vlasnici se moraju naučiti na njegovo hroptanje pri disanju, a računati i s činjenicom da će, kada je u nemilosti, buldog odlutati i mrgoditi se. Francuski buldog ne zahtijeva puno njege, četkanje samo jednom dnevno i masažu svilenom maramicom ili nekom sličnom tkaninom kako bi mu dlaka sjajila. Bore na njušci trebalo bi mazati da se ne upale.
UPOZORENJE: vrsta s pljosnatim nosevima ne smije se umarati kada je jako toplo.

Veličina: srednja visina 30cm, težina: mužjaci : oko 12,7kg, ženke: 10,9kg.
Dlaka: kratka, glatka, gusta i vrlo kvalitetna.
Boja: pjegav, šaren ili svijetložućkastosmeđ.
Druga obilježja: glava četvrtasta, velika i jaka, oči tamne i odvojene, uši stoje visoko, šire u korijenu, zakrivljene pri vrhu, kratko tijelo, vrlo mišićavo i jako, rep vrlo kratak.

Komentariši