Pas

BELGIJSKI OVČAR

U ovu podvrstu spadaju četiri podgrupe: grenedel (duge crne dlake), terveren ( dugodlaki svih boja osim crne), -malinoa (glatkog krzna) i lakenoa (oštrodlaki). Svi su nastali križanjem mnogih pasa ovčara različitih veličina i boja u Belgiji na kraju 19. stoljeća. Gospodin Rose iz kavane imenom Groenendael otkrio je u smeću crno, dugodlako štene. Kako je već kupio sličnog psa, odgojio ga je i tako je nastala najpoznatija od četiri vrste belgijskih ovčara. Rad na uzgoju vrste slijedio je 1891. godine na briselskom veterinarskom visokom učilištu. Tada je odlučeno da budu priznate tri vrste, a četvrta je naknadno dodana. S izuzetkom Velike Britanije, u cijelom svijetu se priznaju ovi oblici belgijskog ovčara kao zasebne vrste. Prvi u šarenilu vrste belgijskih ovčara je malinoa, a ime je dobio po regiji Malines u kojoj je nastao. Lakenoa je danas najrjeđi od četiri oblika belgijskog ovčara, dolazi iz Boomskog okruga blizu Antwerpena. Dugodlakog terverena, koji je, također, dobio ime po regiji u kojoj je nastao uzgojio je lokalni ljubitelj pasa. Svijetložutosmeđa boja ovog psa ponekad se može vidjeti u leglima svjetlodlakih grenedela. Zbog svojih zasluga za vrijeme ratova grenedel je danas najbrojniji i najpopularniji među belgijskim ovčarima.

NARAV I NJEGA

Belgijski ovčar je pas srednje veličine, proporcionalne građe, inteligentan i uvijek „budan“. Lako ga je školovati, odličan je čuvar. Zaštitnički se postavlja prema cijeloj obitelji i može se držati u kući, samo ako im osigurate dovoljno prostora za šetnju i trčanje. Potrebno mu je redovno češljanje, naročito kod dugodlakog.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Veličina: visina: mužjaci 61 – 66cm, ženke 56 – 61cm. Težina: oko 27,9kg
Dlaka: grenedel: duga, ravna i obilna, poddlaka je vrlo gusta; terveren: duga, ravna i obilna, izrazito gusta poddlaka; malinoa: vrlo kratka na glavi, vanjskim dijelovima ušiju i donjim dijelovima nogu lakenoa: gruba, oštra i suha.
Boja: grenedel: crna, crna s oštro ograničenim bijelim, malim mrljama na grudima te na šapama i na vrhovima stražnjih prstiju, male bijele ili sive mrlje na njušci. Terveren: sve nijanse crvene, svijetložutosmeđe, sive s preljevima k crnoj boji. Malinoa: sve nijanse crvene, svijetložutosmeđe, sive, s preljevima k crnoj boji. Lakenoa: crvenkasta, žućkastosmeđa s crnim nijansama, uglavnom na njušci i repu ma grido,a te ma šapama i na vrhovima stražnjih prstiju, male bijele ili sive mrlje na njušci.
Druga obilježja: lijepo oblikovana glava; oči su srednje veličine; uši su trokutaste, krute i uspravne; snažno, ali elegantno tijelo, jakih prsa; rep srednje dužine, čvrsto postavljen i tvrd u korijenu.

Komentariši