Pas

MAĐARSKI PULI

Za pulija, najpoznatijeg mađarskog ovčara kažu da je potomak ovčarskog psa kojeg su u Mađarsku doveli Mađari prije više od tisuću godina. Stoljećima je čuvao ovce na mađarskim ravnicama. U posljednje vrijeme ga koriste za potrebe policije. Ministarstvo gospodarstva SAD uvezlo je pulija 1935. godine sa željom da poboljša kvalitetu lokalnih ovčarskih i stočarskih pasa. No, vrsta u Americi nije bila priznata do 1936. godine.

Narav i njega

Puli je odan, poslušan i inteligentan pas, koji je dobar s drugim psima i vrlo je mirne naravi. Prilično je rezerviran s ljudima koje ne poznaje. Potrebno mu je dosta kretanja, a karakteristične uvojke treba odvajati i uređivati rukom, te onda četkati i češljati da ne bi izgledali neuredno.

Veličina: visina u grebenu: mužjaci 40-44cm, ženke 37-41cm. Težina: mužjaci 13-15kg, ženke 10-13kg-
Dlaka:gusta i vodootporna, vanjska dlaka je kovrčava ili valovita, poddlaka je mekana i vunasta; ako su dlaka i poddlak dobre dužine stvaraju željene uvojke.
Boja: crna, rđavocrna, bijela ili različite nijanse sive, boje breskve; no cjelokupni izgled je jednobojan.
Druga obilježja: mala lijepa glava, malo kupolasta lobanja, uši su srednje veličine i postavljene nešto ispod vrha lubanje; rep srednje dužine kovrčavo pada na slabine.

Komentariši