Pas

ENGLESKI KOKER ŠPANIJEL

Zbog repa kojim uvijek veselo maše zovu ga i „sretni koker“. Potječe iz Španije (riječ španijel dolazi od Espagnol što znači španjolski). Za španijele se zna još od 14. stoljeća, a koristili su ih u sokolarstvu. U 19. stoljeću ovu su vrstu počeli koristiti u lovu na šljuke i male ptice. Engleski kinološki klub priznao je ovu vrstu 1892. godine. U godinama nešto prije Drugog svjetskog rata, kad je ženka „Of Ware“ H.S. Lloyda čak šest puta pobijedila na prestižnim Crufts takmičenjima, vrsta je dobila na popularnosti. Ova uzgajivačica i danas uspješno uzgaja koker španijele.

Narav i njega

Ovo je nježni i popularni kućni ljubimac te prvoklasni lovački pas koji će pronaći, istjerati i donijeti lovinu. Potrebno ga je pažljivo češljati i četkati svakog dana. Treba jako paziti da se redovito čisti zemlja koja se ukruti na šapama ili ušima. Zbog toga neki vlasnici nježno štite uši svog španijela maramom dok jede ili za vrijeme šetnje.

Veličina: visina: mužjaci približno 39-42,5cm, ženke približno 38-41cm. Težina: približno 12,7-14,5 kg.
Dlaka: duga i svilenkasta
Boja: različite; čiste boje; bijela mrlja na prsima nije dozvoljena.
Druga obilježja: četvrtasta njuška; oči su tamne, ali nisu istaknute; snažno i skladno tijelo; rep je postavljen nešto niže od leđne crte.

Komentariši