Pas

JORKŠIRSKI TERIJER

Jorkširski terijer ili Yorkie je relativno nova vrsta koja se razvila posljednjih sto godina u engleskoj pokrajini Yorkshire. Nastala je križanjem skaj terijera i danas izumrlog crno smeđeg terijera, pretka mančesterskog terijera. Malteški psić i dandie dinmont terijer vjerojatno su također, imali udjela u njegovu nastanku. Britansko kinološko društvo priznalo ga je 1886. godine. U SAD je prvi put predstavljen oko 1880. godine, ali trebalo je proći neko vrijeme da se udomaći. Danas je ovaj živahni mali terijer jedna od najpopularnijih vrsta kućnih ljubimaca na svijetu. Yorkie se može pojaviti u toliko različitih veličina da se može pomisliti kako postoje dvije varijante: minijaturna i standardna. U stvari, jorkširski terijer ne bi smio preći 3,1kg u težini, po čemu je, zajedno sa čiuaom, jedan od najmanjih pasa na svijetu. Ima, međutim, mnogo krupnijih primjeraka koji su čudesno sretni, zdravi i dobri ljubimci.

Narav i njega

Jorkširski terijer se može prilagoditi životu u gradu ili na selu i neustrašiv je, poput većine malih terijera. Ovaj psić s osobinama gospodara, neobično je privržen i živahani ugodan kućni ljubimac. Pored toga je i prvoklasan pas za izložbe za sve one koji imaju dovoljno vremena za njegovo održavanje.

Veličina: visina oko 22cm; težina ne prelazi 3,1kg
Dlaka: sjajna, nježna i svilenkasta
Boja: tamna čeličnoplava ( ne srebrno-plava) duž grebena od potiljka do korijena repa, nikad pomiješana sa svijetlosmeđim, brončanim ili tamnim dlakama; njuškica, prsa i šape bogate svijetlosmeđom bojom
Druga obilježja: mala glava, spljoštena na vrhu; tamne blistave oči srednje veličine; male uspravne uši u obliku slova V; zbijeno tijelo; rep obično podrezan na polovicu dužine.

Komentariši