Pas

ZAPADNOŠKOTSKI BIJELI TERIJER (WEST HIGHLAND WHITE TERRIER)

Zapadnoškotski bijeli terijer ili Westie je kao i ostali mali škotski terijeri, uzgojen za lov na štetočine. Jedno je vrijeme bio svrstavan u grupu s kernskim i skaj terijerima kao mali zapadnoškotski radni terijer. Westi je bio poznat pod različitim imenima. Krajem 19. stoljeća postojala je vrsta bijelih škotskih terijera u vlasništvu brigadira Malcoma od Poltallocha poznata pod imenom poltaloški terijer. Slika brigadira Malcoma s njegovim psima ne pokazuje velike razlike između njih i zapadnoškotskog bijelog terijera kakvog danas poznajemo. Psi ove vrste su također bili poznati kao rosenatski terijeri ili bijeli rosenatski terijeri (Roseneath Terrier), a u knjizi o toj vrsti izdanoj 1899. godine bili su svrstani kao podvrsta škotskog terijera. Prvi klub zapadnoškotskog bijelog terijera osnovan je 1905. godine. Predavanje o ovom psu bilo je održano u listopadu 1904. godine u Waverly marketu u Edinburghu, a oraganizirao ga je škotski kinološki klub. Westie je priznat u Americi 1909. godine, u Kanadi 1911. godine, dok u Australiji tek sredinom šezdesetih godina ovog stoljeća. Danas je među najpopularnijim čistokrvnim psima.

Narav i njega

Westie je opisan kao pas svjestan svog izgleda lovca. Ovog razigranog i neustrašivog malog terijera lako je uvježbati. Dobro se slaže s djecom i drag je kućni ljubimac kako u gradskim stanovima, tako i na selu. Redovito uređivanje održava dlaku čistom, šišanje i podrezivanje dlake potrebni su za izložbu, dok savjete za pripreme izlaganja treba tražiti od uzgajivača.

Veličina: visina u mužjaka iznosi oko 27,5cm, ženke oko 25cm; težina je od 6,8-9,9kg.
Dlaka: oštra i bez kovrča s kratkom mekom i dobro prijanjajućom poddlakom.
Boja: bijela
Druga obilježja: lagano zaobljena glava; oči široko razmaknute; male, uspravne uši; snažno, zbijeno tijelo, snažnih slabina; rep dužine 12,5-15cm

Komentariši