Pas

NjEMAČKI OVČAR

Neki kažu da je njemački ovčar potomak vuka iz brončanog doba. I zaista, oko 7. stoljeća u Njemačkoj je obitavao sličan pas nešto svjetlije dlake. No, oko 16. stoljeća dlaka ovog psa je postala nešto tamnija. Prvi put je izložen u Hannoveru 1882. godine. Zasluge za stvaranje modernog njemačkog ovčara pripadaju konjičkom časniku von Stephanitzu, koji je oko 1900. godine neumorno radio kako bi unaprijedio temperament i mogućnosti prilagođavanja ovog psa. Vrsta je osvojila uzgajivače u mnogim zemljama svijeta, posebno nakon dokazivanja u Prvom svjetskom ratu. U to vrijeme bilo je gotovo nepristojno vrstu nazvati imenom koja će u nazivu imati riječ njemački, pa su ga zato u početku zvali alzašaninom, prema pokrajini Alsace u kojoj je nastao. Staro i pravo ime vrsti je vraćeno 1971. godine.

NARAV I NJEGA

Ovo je izuzetno inteligentan pas koji je odličan pratilac, pas za izložbe, čuvar. Vrlo je poslušan. Može se vrlo lako školovati, pa ga zato koriste u policiji, vojsci te kao psa vodiča za slijepe. Odličan je čuvar i ne morate se bojati kada je uz vas. No, ponekad može krivo protumačiti situaciju i skočiti na nepoznatu osobu kako bi obranio vlasnika. No, uz odgovarajuće školovanje bit će odličan pratilac i prijatelj. Treba svakodnevno četkanje, mnogo kretanja i zadatke kako bi njegove sposobnosti došle do izražaja. Ovu energičnu i pametnu životinju zaista se ne smije zapostaviti pa treba iskoristiti sav njen elan i želju za izvršavanjem naredbi.

Veličina: visina na vrhu grebena: mužjaci 60- 65cm, ženke 55- 60 cm. Težina: 33,7- 42,7kg
Dlaka: srednje dužine, ravna, gruba i gusta; debela i gusta poddlaka.
Boja: potpuno crna ili siva; crna osnovna boja sa žutosmeđim ili zlatnim do svijetlo sivim oznakama; siva sa svijetlim ili smeđim oznakama (kao temeljna boja). Plava, crvenkastosmeđa poput mahagonija, bijela je neželjena (bijeli njemački ovčar uključen je u standard u nekim zemljama Amerike).
Druga obilježja: snažna glava; oči i uši srednje veličine; prilično dugačak vrat; dugačke lopatice; ravna leđa, snažan zadnji dio, vrlo mišićav; dugačak kitnjast rep.

Komentariši