Pas

PATULJASTI I MALI NJEMAČKI ŠPIC

Jedina je razlika između malog i patuljastog njemačkog špica u veličini. Obje su manje verzije velikog njemačkog špica ili vučjeg špica. Mnogo je podvrsta ovog psa i iako je teško zasigurno reći tko su njegovi preci, smatra se da su ga Vikinzi donijeli u Skandinaviju. Vrsta datira još iz davne 1700. godine kada su bijeli primjerci držani u Pomeriji, a crni u Wurttembergu. Neki su se manji primjerci bijele vrste koji su uzgajani u Pomeriji počeli uzgajati u Velikoj Britaniji pod imenom pomeranci. Njemački špic klub je osnovan 1899. godine a standardi su izdani za svaku podvrstu posebno.

NARAV I NJEGA

Ovaj je pas vrlo inteligentan, aktivan i oprezan, vrlo neovisan i vrlo odan svom vlasniku – što se smatra značajnom karakteristikom vrste. Može se prilagoditi i životu u gradu i na selu. Potrebno mu je snažno svakodnevno četkanje i normalna količina kretanja. Pas je vrlo sklon lajanju pa to treba držati pod kontrolom.

Klasa: pas za društvo i pratnju
Veličina: patuljasti – visina 23-28cm težina 3,1kg, mali- visina 29-35,5cm, težina 11,3kg
Dlaka: meka, vunasta poddlaka. Dugačka i gusta te ravna gornja dlaka
Boja: sve osnovne boje
Druga obilježja: široka glava, ovalne oči, male trokutaste uši, zbijeno tijelo; rep je visoko i nosi ga zakrivljenog i polegnutog preko leđa

Komentariši