Pas

DOBERMAN

Doberman je nastao oko 1880. godine kada je gosp. Louis Dobermann iz pokrajine Thuringen u Njemačkoj poželio stvoriti kratkodlakog psa srednje veličine, koji bi bio hrabar i snažan. Počeo je uzgoj s njemačkim pinčem, koji je bio vrlo energičan i
agresivan. Križao ga je s rotvajlerom, koji ima snagu i instinkt za traganje, mančesterskim terijerom, koji je tada bio mnogo veći i od kojeg je doberman naslijedio boju dlake. Najvjerovatnije je u uzgoj uključio i poentera. Otto Goller je osnovao Njemački nacionalni klub dobermana pinča 1899. godine, a vrsta je službeno priznata i dobila je standard 1900. godine.

Narav i njega

Doberman je odličan radni i izložbeni pas, ugodan je kućni ljubimac. Potreban mu je vodič s puno iskustva i školovanja. Uvijek je na oprezu i nepovjerljiv je prema nepoznatima. Potrebno mu je mnogo kretanja te četkanje gumenom rukavicom svakih nekoliko dana.

Veličina: visinu u grebenu: mužjaci 65-70cm, ženke 60-65 cm. Težine: 29-39,6kg
Dlaka: glatka, kratka, gusta.
Boja: potpuno crna, smeđa, plava ili izabel (žutosmeđa) s oznakama (paležom) boje hrđe na glavi, tijelu i nogama.
Druga obilježja: bademaste oči; visoko postavljene uši koje se često kupiraju; lijepo zakrivljen vrat; četvrtasto tijelo; rep kupiran.

Komentariši