Pas

STAFORDSKI BUL TERIJER

Stafordskog bul terijera ne smijemo zamijeniti s američkim stafordskim terijerom ili pit bulom koji su uzgojeni na posve drugačiji način. Stafordski terijer ili staffy, kako ga od milja zovu, ima „krvavu“ povijest.

Nastao je križanjem staroengleskog buldoga i terijera, majvjerovatnije izumrlog crno i žutosmeđeg terijera. U to vrijeme borbe bula s drugim psima bile su među najpopularnijim „sportovima“ u Velikoj Britaniji. Psi stvoreni na ovaj način imali su idealne osobine za borbu: snagu i žilavost buldoga, udvostručenu okretnošću i brzim reakcijama terijera. Kada su borbe bulova i ostalih pasa u Velikoj Britaniji zabranjene, staffy je preodgojen i pripitomljen za kućnog ljubimca i pratioca. Britansko kinološko društvo priznalo je vrstu 1935. g., a Američko kinološko društvo 1974. godine.

Narav i njega

Stafi je jedan od najpopularnijih kućnih ljubimaca i pasa na izložbama. Dobar je kućni pas i odličan čuvar. Odan je i dobar prijatelj u igri koji obožava djecu, no rado se potuče s drugim psima. U takvim prilikama gotovo uvijek pobjeđuje. Stoga se preporučuje držati ga na uzici. Lahko ga je njegovati, ima glatku i kratku dlaku i dovoljno ga je svakodnevno iščetkati.

Glavne karakteristike:
Klasa: terijer
Veličina: visina u grebenu: 35,5 -40,5 cm, težina: mužjaci: 12,7 -17,2 kg, ženke: 10,9-15,4 kg
Dlaka: glatka, kratka i gusta
Boja: crvena, žutosmeđa, bijela, crna ili plava, ili jedna od tih boja u kombinaciji s bijelom; bilo koja nijansa šarene ili nijanse šarane s bijelom.
Druga obilježja: kratka i duboka, široka lubanja; više se cijene tamne oči, ali mogu biti u boji dlake; poluuspravne uši; snažno i nabijeno tijelo; rep srednje dužine.

Komentariši