Pas

SIBIRSKI HASKI

Sibirski haski nastao je u davnim vremenima kod pripadnika Chukchi plemena koji su živjeli u Sjeveroistočnoj Aziji. Željeli su snažnog psa koji će vući teret, biti vrlo jak, brz te biti otporan i zdrav. Veća je potražnja za ovim psom nastala dolaskom zlatne
groznice, na Aljasku početkom stoljeća, jer su jedino moguće transportno sredstvo bile saonice, koje su vukli psi. Zbog velikog rivalstva među timovima, haskiji su s vremenom postali popularni za utrke saonica. Vrsta je postala poznata po razvijenom instinktu za traženje i spašavanje ljudi u Drugom svjetskom ratu, te je jako dobila na popularnosti u Americi u sljedećim desetljećima. Oko 1960. godine popularnost vrste proširila se na Veliku Britaniju te ostale dijelove svijeta.

Narav i njega

Haski je veoma inteligentan pas, prijateljski razpoložen i izdržljiv. Nije agresivan i može se držati kao kućni ljubimac, ali dobro mu je dati određene zadatke, omogućiti mnogo prostora i kretanje.

Veličina: visina u grebenu: mužjaci 53-60cm, ženke 51-56cm. Težina: mužjaci 20-27kg, ženke 16-23kg.
Dlaka: srednje dužine, ostavlja dojam dobro obložene; vanjski dio dlake je ravan i leži glatko od tijela, poddlaka je mekana i gusta
Boja: sve boje i oznake su dozvoljene, oznake na glavi su uobičajene, uključujući one vrlo uočljive koje ne postoje kod drugih pasmina.
Druga obilježja: glava je srednje veličine u odnosu na tijelo; bademaste oči su plave boje; uši su srednje veličine; vrat je zakrivljen prema gore; tijelo je snažno s ravnim leđima; vrlo kitnjast rep nosi dostojanstveno prebačen preko leđa, osim kad se odmara.

Komentariši