Akvaristika

Postavljanje hladnovodnog akvarijuma

Hladnovodne ribice u odnosu na tropske ukrasne ribice imaju drugačije zahtjeve u pogledu postavljanja akvarijuma, držanja i njege. Zlatne ribice vole rado da čeprkaju. Tada lako dolazi do oštećenja vodenih biljaka ili bivaju iščupane. Stoga su kod hladnovodnih akvarijuma rasprostranjene vještačke biljke.

Također, zlatnim ribicama Bitterlinge, White Aspe i ostalim, potrebna je voda dodatno obogaćena kiseonikom koja je pogodna za život ribica. Redovno i obilno hranjenje dovodi do brzog i jakog onečišćenja vode. Stoga je u hladnovodnim akvarijumima obvezan izrazito djelotvoran filter.

U poređenju sa mnogim tropskim ukrasnim ribicama, zlatne ribice mogu da narastu jako velike, zato žive duže. Kada odrastu dosežu dužinu od 15 cm i više, a mogu da žive preko 30 godina. Aktivnim zlatnim ribicama je potrebno dosta prostora. Stoga akvarijum sa zlatnim ribicama ne smije nikada da bude toliko napunjen kao akvarijum sa tropskim ribicama iste veličine. Generalno govoreći, društvene zlatne ribice treba uvijek držati zajedno u ne tako malim grupama.

– Pozicija i veličina akvarijuma
Postavljanje započinje izborom bazena i pozicije. Vaš akvarijum ne smije da bude izložen direktnom sunčevom svjetlu da ne bi došlo do neželjenog pregrijavanja vode. Budite velikodušni kod planiranja. Što je volumen veći, to su i okolni uslovi u vodi stabilniji. Za postavljanje zlatnih ribica postoji jedno jednostavno pravilo palca: na 1 cm zlatne ribice ide najmanje 5 litara vode (pod pretpostavkom da je akvarijumska tehnika dovoljno djelotvorna).

– Akvarijumsko dno
Odgovarajuće akvarijumsko dno je važno: Kao što već znate vaše zlatne ribice čeprkaju po dnu – stoga oštrobridni kamenčići nisu pogodni. Optimalan je akvarijumski šljunak prečnika 3 – 6 mm. Prije punjenja vodom, potrebno je šljunak i akvarijum dobro isprati u čistoj vodi.

Ukoliko u vaš akvarijum postavljate prirodne biljke, koje bi od iskopavanja trebalo zaštiti većim kamenjem, preporučuje se upotreba TetraPlant InitialSticks ili TetraPlant Complete Substrate, za postizanje najboljih uslova rasta. TetraAqua NitrateMinus obezbjedit će narednih mjeseci nizak nivo nitrata u vodi.

– Filter
Prvenstveno zlatne ribice jedu puno i rado. S tim u vezi raste i količina otpadnih sastojaka koji opterećuju vodu. Za zdravlje i vitalnost vaših hladnovodnih ribica, presudan je dobar kvalitet vode. Redovne djelimične zamjene vode i djelotvoran filter, neizbježni su za optimalne uslove okoline.

Pomoću akvarijumskih filtera, krupne čestice se mehanički odstranjuju iz vode, a otpadni sastojci se istovremeno biološki razgrađuju. Odličan je izbor linija filtera Tetratec Innenfilter plus. Oni filtriraju mehanički i biološki, jednostavno se postavljaju i sa lahkoćom čiste. Čistite dijelove filtera samo u prethodno pročišćenoj akvarijumskoj vodi. Tako se odstranjuju dijelovi nečistoće bez da se oštete filter-bakterije koje su neophodne za život.

– Ventilacija
Kiseonik je za vaše ribice od životne važnosti. Filter podupire prirodnu izmjenu plinova na površini vode miješanjem akvarijumske vode. Posebno je djelotvorno vazdušno kamenje Tetratec Ausströmersteine, koje se pokreće uz pomoć vazdušnih pumpi. Oni proizvode jako fine balončiće sa vazduhom i brinu o optimalnom obogaćivanju vode kiseonikom

– Grijanje
Hladnovodnim ribicama zapravo nije potreban akvarijumski grijač. One se i pri sobnim temperaturama osjećaju dobro: uzgojne vrste zlatnih ribica preferiraju temperature vode između 20 °C i 25 °C. Ukoliko je grijač ipak potreban slobodni smo da preporučimo Tetratec grijače.

– Osvjetljenje
Uz pravo osvjetljenje, tehnika vašeg hladnovodnog akvarijuma je kompletirana. Ona je neophodna za rast biljaka, da se ribe dobro osjećaju, i dovodi šarenilo boja zlatnih ribica do pravog izražaja. Najpogodnije i najmanje problematične su takozvane čisto bijele lampe koje simuliraju dnevno svjetlo. U vašoj specijalizovanoj trgovini naći ćete izbor lampi, pogodnih za akvarijume.
Automatski vremenski prekidač služi za iste vremenske periode svjetla. Najbolje je 10 – 14 sati dnevno.

Komentariši