Akvaristika

Zlatna ribica i njene uzgojne vrste

Skoro neznatno, prvobitna vrsta svih zlatnih ribica je istočnoazijska srebrna ribica (Carassius auratus auratus), koja također i u prirodi ima sklonost mijenjanja boja i oblika.Doslijednim uzgojem nastala je „normalna“ zlatna ribica sa svojim bogatim zlatnim,narandžastim ili crvenim bojama.Za aktivnog i živahnog plivača karakteristične su aerodinamične tjelesne crte sa normalnim perajima.

Posebno u Aziji, jako su brzo postali omiljeni i drugi oblici boja, kao npr. Shubunkin i uzgojne vrste sa izmijenjenim perajima i tjelesnim oblicima. Tako su na primjer nastali Koprenjaci, Crvenkapice, Teleskopske zlatne ribice i Lavlje glave. Držanje većine od preko 300 vrsta uglavnom je jako zahtjevno, za razliku od „normalnih“ zlatnih ribica i ne smiju se nipošto držati pri niskim temperaturama.

Predstavljamo vam neke od najomiljenijih uzgojnih vrsta zlatne ribice.

Shubunkin
Shubunkin pripada u suštini „normalnim“ zlatnim ribicama, ali sa jako živim bojama zahvaljujući bijelim, crnim i crvenim mrljama. Zahtjeva puno prostora za plivanje, stoga ga je najprikladnije držati u vrtnom jezercetu.

Cassarius auratus
Ove vrste zlatnih ribica imaju čvrstu tjelesnu građu i više ili manje uvećana repna peraja. Posebno je omiljen oblik boje Tancho Koi. Cassarius auratus više vole toplije akvarijume, zato ih ne bi trebalo držati zajedno sa „normalnim“ zlatnim ribicama.

Sarasa Comet
Često crveno-bijeli, sarasa cometi imaju normalnu tjelesnu građu a posebno su im izdužena repna peraja, odakle dolazi i ime zvjezda repatica. Veliki, aktivni plivači takođe u vrtnom jezercetu privlače veliku pažnju.

Lionhead
Jako poznata uzgojna vrsta sa perajima raznih veličina i lavljom glavom. Njeno karakteristično obilježje je oblik glave po kome je dobila ime. Potrebne su joj više temperature, optimalan kvalitet vode i nije je preporučljivo držati sa drugim ribicama.

Ryukin
Ryukin sa skraćenim , izduženim tijelom i koprenastim repom, ne bi trebalo da boravi sa ostalim uzgojnim vrstama. Živahni Ryukin obožava veće temperature vode.

Komentariši