Teraristika

Moja kornjača

Šta treba znati o kornjači kao kućnom ljubimcu?

Crvenouha kornjača ili kaliforniska kornjača je najčešća vodena kornjača koja se drži kao ljubimac. Karakterišu je “crvene uši”,odnosno crvene mrlje na mjestu ušiju. Oklop im je išaran raznim nijansama zelene boje, a kako stare, šare se gube te oklop poprima tamniju boju. U prirodi žive u slatkim vodama, u poluvodenom okruženju jezeraca, potoka i rijeka u južnom dijelu SAD-a.
Vole pjeskovita dna i umjerenu vegetaciju te trebaju suhu, toplu kopnenu površinu i puno tople vode za plivanje. U kućnim uslovima narastu oko 25 cm u dobi od 3 – 7 godina, a ženke su krupnije od mužjaka koji dostigne dužinu oklopa oko 20 cm.
Životni vijek im je i do 15 godina starosti. Mlade kornjače su prilično plašljive, ali će se s vremenom priviknuti na prisustvo ljudi, neće bježati u vodu, čak će i prositi hranu od Vas. U svakom slučaju za sve to treba strpljenja i vremena.

– Smještaj

Akvaterarij za kornjače bi trebao biti veličine oko 120 litara. U terariju mora biti smješten kopneni dio na kojem će se kornjače moći sunčati, a veličina kopnenog dijela mora iznositi minimalno jednu dužinu jednog i pol oklopa po svakoj kornjači. Vrlo je bitno da kopneni dio bude osvijetljen UV spektrom, da bi se odvijala nesmetana sinteza vitamina D3 u organizmu, a nadalje metabolizam i transport kalcija i da bi se kornjače mogle osunčati. U akvarijum je potrebno staviti grijač, kao bi temperatura bila konstanto 25 – 26 C. Treba voditi računa i o filtraciji, da bi voda što duže bila čista, jer kornjače dosta onečišćuju vodu. Vodu treba često mijenjati. Na dno akvarija stavlja se pijesak, jer kornjače vole po njemu roviti. On se može uljepšati i umjetnim biljkama,kamenjem i sl.

– Ishrana

Crvenouhe kornjačice su mesojedi. Prehrana mora biti raznolika, kako bi se zadovoljile sve nutritivne potrebe njihovog organizma. Osim gotove kupovne hrane, koja na tržište dolazi u obliku sušenih račića, te kao briketirana hrana, prehrana mora sadržavati svježe pileće meso, govedinu, goveđu jetricu i srce, ribu, a možete dodati voće i povrće. Mlade kornjače se hrane jedanput dnevno, a starije svaki drugi dan. Meso mora biti svježe, nemasno, a daje se najviše tri puta sedmicno. Riba također mora biti svježa, a u obzir dolazi sva slatkovodna riba. Preporučuju se žive ribice, koje će kornjača sama loviti. Od povrća možete davati zelenu salatu, radić, listove maslačka, špinata se ne preporučuje jer sadrži velike količine oksalata.
Povremeno možete davati i komadiće voća. Kao dodatak prehrani možete koristiti vitaminske pripravke, a posebno je važan vitamin D za pravilnu funkciju oklopa i kostura. Vitamine možete nabaviti u obliku kapljica, koje se stavljaju u vodu ili direktno na hranu. Možete davati i blokove koji sadrže kalcij i vitamine B kompleksa. Kao izvor kalcija možete koristiti i sipinu kost. U našoj trgovini možete nabaviti kvalitetnu hranu za kornjače, kao što je TETRA GAMMARUS koja sadrži male račiće za bolju probavu i rast kornjače i TETRA REPTOMIN koja sadrži štapiće za zdraviji oklop i kosti. REPTOMIN-MENU je takođe kvalitetna hrana, kompletna za ishranu kornjača, a sadrži kombinaciju rakova i štapića.

-Razmnožavanja

Spol je teško razlikovati posebno kod jako malih kornjačica, ali kako stare, postaju vidljive razlike u obliku repa (kod mužjaka je rep duži i tanji, a kod ženki kraći i deblji). Kada dostignu spolnu zrelost, razlike su vidljivije, a to se dešava sa starošću od 1 – 2 godine života. Ženka će položiti jaja samo ukoliko nađe povoljno mjesto za gnježđenje, ali i nakon određenog perioda mirovanja koje je kod držanja u kućnim uslovima teško postići. Ako se već odlučimo pokušati razmnožiti naše kornjačice, bilo bi dobro
pripremiti zemljani dio za polaganje jaja. Pri temperaturi od 31°C male kornjačice se izlegu u roku od 60 do 85 dana.

– Zdravlje

Uzroci bolesti kod kornjača su najčešće neprikladan smještaj ili loša ishrana. Od bolesti najčešće se javljaju mekšanje oklopa, upala uha i očiju, probavni i kožni problemi. Za zdravlje kornjače važna je kvalitetna i čista voda. REPTO SAFE TETRA je preparat koji neutralizira hlor i teške metale, te se na taj način smanjuje rizik od bolesti.

KORNJAČA JE ZDRAVA KADA:

– ima tvrd oklop bez oštećenja
– ima čiste i bistre oči
– veselo pliva
– redovno uzima hranu

Komentariši