Pas, Mačka

Putujete sa ljubimcem izvan Bosne i Hercegovine? Pitali smo doktore Veterinarske stanice „Ketti“ šta sve trebate znati!

U želji da upoznamo vlasnike pasa i mačaka o zakonskim procedurama,  koje moraju ispuniti da bi putovali sa ljubimcima, donosimo vam najbitnije informacije.

Dokumenti koje morate imati kada putujete sa psima i mačkama van granica Bosne i Hercegovine

Ukoliko putujete u zemlje koje nisu članice EU potreban vam je samo pasoš. Radi se o plavoj knjižici sa podacima o vlasniku i ljubimcu. U pasoš mora biti upisan mikročip, vakcine protiv bjesnila, tretman protiv unutrašnjih parazita te klinički pregled.

U tekstu ispod ukratko ćemo vam objasniti šta sve podrazumjevaju ove stavke.

Mikročip – Radi se o 15-znamenkastom kodu koji se očituje pomoću čitača koji imaju sve ovlaštene veterinarske stanice. Mikročip je potpuno neškodljiv i ugrađuje se u potkožje sa lijeve strane vrata životinje. Mikročipirati ljubimca možete u bilo kojoj starosnoj dobi, ali je bitno da veterinarske stanice ne mogu cijepiti ljubimce protiv bjesnila ukoliko nemaju čip.

Vakcina protiv bjesnila – Prvu vakcinu protiv bjesnila ljubimac može dobiti sa najmanje tri mjeseca starosti a najkasnije do godinu dana starosti. Po zakonu BiH vakcinacija protiv bjesnila se obavlja na godišnjem nivou. Prilikom putavanja važno je da provjerite da li je vakcina koju je vaš ljubimac dobio još uvijek u roku – što znači da ćete se vratiti u BiH prije isteka roka važenja vakcine. Ukoliko vam ljubimac nije vakcinisan a želite da putujete obratite pažnju da to uradite najmanje 21 dan prije putovanja.

Tretman protiv unutrašnjih parazita-  Bitno je da je ljubimac redovno čišćen od unutrašnjih parazita i da je to redovno upisano u pasoš. Čišćenje od parazita se vrši svaka tri mjeseca kroz čitav životni vijek ljubimca.

Klinički pregled- veterinar upisuje potvrdu da je pas klinički zdrav i sposoban za putovanje. Klinički pregled je potrebno obaviti neposredno prije svakog putovanja.

Ukoliko je pasoš popunjen na način koji smo objasnili a putujete u zemlje EU onda vam dodatno treba i Certifikata za nekomercijalno kretanje pasa i mačaka u zemlje članice EU.

Certifikat vam može izdati veterinarska stanica koja je ovlaštena za izdavanje.

Potrebno je da dođete u veterinarsku stanicu sa svojim ljubimcem, sedam dana prije putovanja. U veterinarskoj stanici će obaviti klinički pregled psa, provjeriti mikročip, vakcinacije protiv bjesnila i čisćenja od parazita.

Ukoliko su svi ti uslovi ispunjeni, veterinarska stanica popunjava certifikat. Vaša obaveza je da u stanici popunite izjave o putovanju i iste ovjerite u najblizoj opštini. Ako putujete avionom dovoljno je priložiti kopiju avionske karte a ukoliko putujete nekim drugim prevoznim sredstvom potrebno je dati pisanu izjavu o pojedinostima vezanim za putovanje, koje također morate ovjeriti.

Ovjerene izjave vratite u veterinarsku stanicu koje se zajedno sa certifikatom predaju Veterinarskoj inspekciji na ovjeru. Mi ,u Veterinarskoj stanici „Ketti“,  praktikujemo da izađemo u susret našim klijentima i sami odnesemo certifikat u inspekciju i idemo po isti. Ovjera traje 24 do 48 h. Nakon ovjere certifikata imate rok 10 dana da napustite BiH, u suprotnom certifikat postaje nevažeći. Nakon izlaska iz BiH, u EU možete boraviti sve dok je vakcina protiv bjesnila u roku.

Ovaj certifikat važi samo za jedan izlazak iz BiH, što znači da svaki idući put kada putujete morate vaditi novi.

Važno je napomenuti da ljubimci ispod četiri mjeseca starosti ne mogu putovati ukoliko ne idu sa majkom. Objašnjenje: ako uzmemo u obzir da mora proći 21 dan od vakcinacije protiv bjesnila ( a koju mogu primiti tek sa 3 mjeseca starosti ) i period završavanja certifikata ( 7 dana ) sve zajedno otprilike traje još dodatnih mjesec dana. Tako dođemo do ta 4 mjeseca 😀

Znamo da je procedura komplikovana, ali za ljetovanje sa ljubimcem isplati se 😀

Veterinarska stanica „Ketti“  želi vam lijep provod!

 

Komentariši