Pas

Kako pravilno odabrati četku za psa?

Kako bi vam pomogli oko odabira prave četke za vašeg kućnog ljubimca, donosimo vam popis osnovnih četki koje bi svaki ljubimac trebao imati. Postoje razne vrste četki i češljeva, a izbor pribora kojim ćete održavati krzno svog psa nije nimalo jednostavan. Preporuku smo potražili kod Adnana Hadžišehića – Voditelja frizerskog salona Ketti

Da bi najjednostavnije objasnili, dlaku ćemo posmatrati u dvije osnovne dužine: kratka i duga dlaka.

Četkanje kratkodlakih pasa

U kratkodlake pse ubrajaju se: labradori, mopsovi, stafordi, pit bulovi, jack russel, bigl isl.  Kod kratkodlakih pasa dosta je jednostavnije održavanje, a sami tim i manji je izbor četki.

Svaki kratkodlaki pas bi trebao da ima dvije četka. Radi se o gumenoj rukavici ili gumenoj četki koja uklanja površinski sloj dlake. Tu četku možete koristi svaki dan. Vrlo je jednostavna za korištenje. Psa ovom četkom najbolje je da četkate kružnim pokretima, kao da ga masirate. Na taj način sav viša dlake bez problema se ukloni, a psu je ujedno jako prijatno dok se četka.

Druga četka, mnogo važnija je Furminator. Furminator je četka koja se koristi za uklanjanje poddlake i mrtve dlake sa psa. To je jedina četka koja može na efikasan način riješiti višak poddlake. Koristite furminator 1-2 puta sedmično u trajanju od 10-20 minuta. Preporučuje se češće korištenje u periodima linjanja, budući da sva dlaka u vrijeme linjanja ne sazrije odjednom, nego svakih par dana. Četkanje furminatorom ide niz dlaku tj. od vrata prema repu.

Četkanje dugodlakih pasa

Za dugodlake pse malo je komplikovaniji izbor četke. Pokušat ćemo napraviti prvo osnovnu podjelu na one koji se linjaju i one koji se ne linjaju, radi lakšeg razvrstavanja potrebnih četki.

Psi koji se ne linjaju su: maltezer, bishon, pudle, lhasa apso, yorki, westi… Za ove pse osnovna je četka sa zubcima. U ovisnosti da li se radi o psima za ravnom ili kovrdžavom dlakom birate ovu četku. Ukoliko je riječ o ravnoj dlaci koristite četku koja je na slici ispod sa drvenom drškom. Ukoliko se radi o kovrdžavoj dugoj dlaci onda bi bolje bilo da uzmete četku koja je na slici ispod naznačena kao Soft. Pse koji imaju dužu dlaku trebalo bi da četkate jednom dnevno, kako se dlaka ne bi zamrsila.

U slučaju da se dlaka zamrsi, najbolje bi bilo da uz balzam ili kondicioner koristite i četku koja vrlo lako i efikasno rješavanja zamršene loptice dlake.

Pored ove dvije četke, možete se služiti i običnim češljem, ali samo nakon što psa iščešljate, da biste provjerili da nije neka loptica dlake ostala.

Za dugodlake pse koji se linjaju također se koristi furminator, s tim da birate furminator za dugodlake pse. Koristite je na način kako smo to prethodno objasnili.

Potrebno je da navedemo posebno vrste pasa koji imaju dosta gustu poddlaku. Za njih se koristi posebna četka u obliku grablji. Ova četka ima rotirajuče zubce, što olakšava da četka lakše prođe kroz dlaku i izbaci višak dlake. Ovu četku najčešće koristite za sibirske haskije, šarplanince, tornjake i samojede.

Psi koji se trimaju

Trimanje je mehaničko odstranjivanje dlake ili jednostavnije rečeno čupkanje dlake preko oštrog nožića (trimera). Čupkanjem odstranjujemo mrtvu dlaku i omogućujemo joj da se regenerira. Tako na površini kože ostaje nova i zdrava dlaka koja nastavlja rasti. Taj postupak karakterističan je za oštrodlake pasmine koje se ne linjaju. To su npr.šnauceri ili terijeri.

Što se tiče učestalosti trimanja, važno je sa trimanjem započeti već u dobi sa 3-4 mjeseca. Tada je preporučljivo istrimati cijelog ljubimca kako bi počela rasti prava čvrsta dlaka. U toj dobi štene posjeduje tzv. baby dlaku koja izgleda čupavo i veoma lako se čupka. Nakon prvog trimanja slijedeće bi trebalo napraviti za 2 mjeseca. To je ujedno najidealniji razmak između trimanja. Treba uvijek paziti da se trimanje odvija u smjeru rasta dlake, nikada u suprotnom. Ukoliko niste sigurni u svoje znanje i tehniku bolje ovaj dio održavanja prepustite groomeru u kojeg imate povjerenja.

Ukoliko još uvijek niste sigurni u izbor prave četke za vašeg ljubimca, budite slobodni da dođete do Frizerskog salona Ketti i rado ćemo na vašem psu isprobati sve koje četke imamo i zajedno se uvjeriti u onu koja je najbolja za vašeg psa.

Komentariši